ETTU
Microsoft Azure

Microsoft Azure

Azure is het cloudplatform van Microsoft en bestaat uit een steeds groter wordende verzameling geïntegreerde cloudservices. Hiermee kunnen ontwikkelaars en IT-professionals toepassingen bouwen, implementeren en beheren in het wereldwijde netwerk van datacenters.
Azure biedt de mogelijkheid om applicaties aan te bieden vanuit de wereldwijd beschikbare Cloud datacenters van Microsoft. Vanuit deze datacenters biedt Microsoft haar infrastructuur aan als services die bestaan uit zowel infrastructuur- als appliciatieservices. Azure is een open platform en ondersteunt de meest gebruikte besturingssystemen, talen, programma's en frameworks, van Windows tot Linux, van SQL Server tot Oracle en van C# tot Java. Zo is het net zo eenvoudig om een SharePoint-farm aan te zetten, of om een Wordpress-website te publiceren in het datacenter naar keuze. Hierbij kan er gekozen worden uit meer dan 40 Azure regio's: van de Verenigde Staten, Brazilië, Nederland, tot aan China en Australië.

ETTU helpt organisaties bij het bepalen van de Cloud strategie en hoe Azure hierbij kan helpen. Daarnaast is ETTU gespecialiseerd in het toepassen van Azure diensten voor organisaties, waaronder Serverless en Codeless Computing, bot-technologie en cognitieve services.

Kosten besparen met Azure

Azure biedt organisaties de mogelijkheid om kosten te besparen als het gaat om IT infrastructuur en beheer. Applicaties met piekbelasting en incidenteel gebruik zijn vaak veel voordeliger in de cloud. Daarom is het aan te raden om een scan uit te voeren waarmee organisaties inzicht krijgen in de besparingsmogenlijkheden. 

Azure Serverless en Codeless Computing

Serverless en codeless platformen worden steeds belangrijker. Dit zijn platformen waar snel point solutions gerealiseerd kunnen worden tegen een lage investering en beheerlast. Daarnaast kan er gemakkelijk op- en afgeschaald worden als het een succesvolle toepassing is. Serverloze computing maakt dit mogelijk omdat de infrastructuur die nodig is voor het uitvoeren en schalen van apps door Microsoft wordt beheerd. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Logic Apps en Azure Functions.

ETTU is al druk bezig met Serverless en Codeless Computing toe te passen voor haar klanten, onder andere voor een grote verzekeraar en een pensioenuitvoerder. Daarnaast organiseerde ETTU in januari 2018 een succesvolle Hackathon om een serverless en codeless toepassing te ontwikkelen.

Azure Bot Services

Een bot is een computerprogramma dat op een autonome manier taken kan uitvoeren die normaal door mensen uitgevoerd worden. De bot kan bijvoorbeeld een computerspel spelen, een webpagina raadplegen of een chatconversatie voeren. Met Azure Bot Services van Microsoft versnel je het ontwikkelwerk door in een geïntegreerde omgeving te werken die speciaal is gebouwd om bots te ontwikkelen. Hiermee is het mogelijk om veelvoorkomende processen te automatiseren, bijvoorbeeld het bestelproces, veelgestelde vragen of advies te geven.

Door de bot-technologie te gebruiken met cognitieve services, bijvoorbeeld gezichtsherkenning of tekstherkenning, ontstaat er een nog interactieve manier van communicatie. Hierbij is het mogelijk om de bot te koppelen aan andere applicaties, zoals Facebook Messenger, Skype of op een website.

Microsoft Cognitive Services

Microsoft Cognitive Services omvat standaard diensten op het gebied van gezichts-, tekst- en spraakherkenning. Dit maakt natuurlijke en contextuele interactie mogelijk dankzij machine learning. Voorheen was het nodig om deze functionaliteiten zelf te ontwikkelen, maar nu kan dit eenvoudig vanuit Azure als een dienst worden afgenomen. Voorbeelden van toepassingen zijn bijvoorbeeld:
  • controleren van de leeftijd in een winkel;
  • omzetten van gesproken tekst naar geschreven tekst;
  • herkennen van een bezoeker bij de receptie of;
  • bepalen van de aantrekkelijkheid van een locatie om te wonen.